Popis filmskih festivala u Splitsko-dalmatinskoj županiji 

FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA (FMS)

Mjesto održavanja: Split

Vrijeme održavanja: 15. – 24. lipnja 2023. | 16. izdanje

Ovaj filmski festival jedna je od najkvalitetnijih i najpopularnijih filmskih kulturnih manifestacija na Jadranu, a tijekom posljednjih deset godina održavanja njegov pozitivan duh prepoznalo je više od sto tisuća posjetitelja koji ga posjećuju prvenstveno zbog filmova s područja Mediterana koji u Splitu imaju svoje regionalne ili hrvatske premijere.

Publika može uživati u nizu atraktivnih domaćih i stranih filmova koji su već osvajali nagrade na najvećim svjetskim festivalima.U sklopu navedene kulturne manifestacije prikazuju se i hrvatski kratki filmovi.

SPLITSKI FILMSKI FESTIVAL

Mjesto održavanja: Split

Vrijeme održavanja: 12.-21. listopada 2023. | 28. izdanje

Splitski filmski festival je najstariji međunarodni filmski medijski festival u Republici Hrvatskoj. Utemeljen je 1996. godine u Splitu i od samih početaka promovira sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja svih dužina, stilova i žanrova, nastala uglavnom izvan mainstreama pri čemu je fokusiran isključivo na izvrsnost i vrhunska ostvarenja.Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima. Na Splitskom filmskom festivalu se prikazuju redom hrvatske premijere filmova, pa festival programski slovi za jedan od najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala.

BRAČ FILM FESTIVAL 

Lokacija: Supetar, Brač

Datum održavanja: 9.-12. kolovoza 2023. | 9. izdanje

Brač Film Festival međunarodni je festival igranog filma za debitante i mlade filmaše iz Europe i mediteranskih zemalja. Ključni ciljevi Festivala su: promocija debitantskih dugometražnih igranih filmova, predstavljanje kratkometražnih igranih filmova studenata filmskih akademija, filmski odgoj djece i mladih kroz posebne projekcije i edukativne radionice te umrežavanje mladih filmskih profesionalaca s već istaknutim filmskim djelatnicima iz Hrvatske i svijeta. Kratkometražni program je jedini natjecateljski program a nagradu bira publika.

DALMATIA FF

Mjesto održavanja: Sutivan, Kaštel Lukšić, Pirovac, Solin i Split

Vrijeme održavanja: srpanj i kolovoz

Dalmatia Film Festival (skraćeno DFF) je međunarodni filmski festival koji se održava svake godine u nekoliko gradova širom Dalmacije. Festival donosi kratkometražna i dugometražna ostvarenja na području igranog i dokumentarnog filma, s naglaskom na hrvatske premijere.

Posebnu festivalsku kategoriju čine kratki promotivni turistički filmovi, pa DFF svaku večer otvara program s izborom ponajboljih svjetskih ostvarenja ove vrste. Od 2018. godine festival dodjeljuje nagrade u sve tri glavne kategorije. Pored ljetnog festivala i zimskih gostovanja, DFF organizira radionice i razne popratne sadržaje, a jedna od specifičnosti festivala je vlastita filmska produkcija. Festival organizira Moonstone Production d.o.o.

q FEST FF

Mjesto održavanja: Split

Vrijeme održavanja: 28.04.-6.05.2023 | 7. izdanje

qFEST festivalski je format pokrenut 2017. godine te objedinjuje niz programa koji kreiraju siguran prostor u kojem LGBTIQ+ zajednica ostvaruje pravo na sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu po svojoj mjeri. Filmski program ovog izdanja festivala stavlja fokus na LGBTIQ+ povijest te prijenos intergeneracijskih osjećaja i traumu.