Snimanje filmova u Dalmaciji

Početak novog stoljeća sa sobom donosi nove projekte i suradnje sa svjetskim filmskim produkcijskim kompanijama. Popularnost Hrvatske kao najtraženije filmske lokacije raste i to posebice zahvaljujući poticajima u obliku povrata 25% od ukupnog iznosa opravdanih troškova tijekom produkcije u Republici Hrvatskoj te također i dodatnih 5% za produkciju u područjima ispodprosječne razvijenosti. Stoga ne iznenađuje da je 2021. godina jedna od najprometnijih godina sa 20 međunarodnih projekata.

Dolazak Igre prijestolja zasigurno je najveći događaj u povijesti snimanja u Hrvatskoj. Hit serija u produkciji HBO-a jedna je od najvećih i najpopularnijih serija na planeti koja je Hrvatsku i njene skrivene ljepote otvorila turistima i filmskim kompanijama diljem svijeta. Nakon toga ništa više nije bilo isto. Dubrovnik je odjednom postao globalno poznat kao King’s Landing, dok su ulice grada Splita, čuvena Dioklecijanova palača te predivna tvrđava Klis postali dijelovi grada Meereena kojeg je Daenerys Targaryen osvojila zajedno sa svojom vojskom i zmajevima.

Filmska industrija također dobiva vjetar u leđa 2017. godine kada je otok Vis „odglumio“ dijelove Grčke u filmu „Mamma Mia! Here We Go Again“ (2018). Važno je spomenuti da se samo nekoliko godina ranije, film „The Odyssey“ (2016) o najpoznatijem podvodnom istraživaču Jacquesu Cousteauu snimao na Hvaru te Paklenom otočju kao i na otoku Visu i Biševu koji su poslužili kao set za južni dio Francuske. Posebnost Biševa te čuvene Modre špilje možete uočiti i u nastavku filma „The Hitman’s Wife’s Bodyguard“ (2021).

Ljepotu internacionalno manje poznatog (ali ne i manje predivnog) otoka Šolte možete vidjeti u sci-fi filmu „Bliss“ (2021) u produkciji Amazon Studios. Većina ovog filma snimana je u Splitu, a Splitska riva, vidikovac te Galerija Meštrović samo su neke od predivnih lokacija.  Jedna od istaknutijih naslova s početka 2000.-ih snimanih u Splitu jest „Mathilde“ (2004) redateljice Nine Mimice i sa Jeremy Ironsom u glavnoj ulozi. Za potrebe snimanja američke serije „Dig“ (2015) kamene ulice Splita, Trogira i Dubrovnika predstavljaju dijelove Jeruzalema. Također, poznata BBC krimi serija „McMafia“ (2018-) neke dijelove snima u Splitu, dok, primjerice, njemačka televizijska produkcija set svoje krimi serije „Split Homicide“ (2016) -izvorno „Der Kroatien Krimi“- u potpunosti bazira u Splitu. Potencijal ovog grada prepoznali su i romantična komedija „Ibiza“ (2018) te novi film „The Weekend Away“ (2022) u Netflixovoj produkciji.

Hrvatska je predivno mjesto koje ima mnogo opcija za snimanje, ujedno možete pronaći i fenomenalnu lokalnu ekipu za snimanje te brojne talentirane tehničare, a uz sve veću popularnost Hrvatske kao filmske lokacije projekti će se zasigurno nastaviti nizati.