Tko je splitski Lumiere?

Godine 2021. obilježila se stota godišnjica smrti splitskog snimatelja i pionira hrvatske kinematografije Josipa Bepa Karamana (1864 – 1921.). Poznat je ne samo kao veliki filmski entuzijast i kulturni djelatnik, već bez njega kinematografija na ovim prostorima ne bi bila ista, a Split ne bi imao svoje prvo kino!

Naime, nedugo nakon što je kupio svoj prvi projektor, 1907. godine otvara prvo kino, pod nazivom Grand Elektro Bioskop, u Splitu u Marmontovoj ulici gdje se održala i prva projekcija u Karamanovoj kinodvorani za 500-tinjak gledatelja. Tu priča započinje. Budući da u Splitu do tada još uvijek nije postojalo stalno kazalište, kao ni radio ni televizija, osnivanje ovog kina te priređivanje kino predstava gradu je ponudilo procvat u obliku nove i zanimljive kulturalne zabave. Splićanima se vrlo brzo svidio film kao medij zabave te su uživali u raznovrsnim žanrovima filmova koje su imali prilike  vidjeti u Karamanovom kinu.

Osim prikazivanja filmova, Karaman je početkom drugog desetljeća 20. stoljeća i sam snimio određeni broj dokumentarnih filmova o Splitu, od kojih je najpoznatiji “Procesija svetog Duje” iz 1911. godine. Ovaj film je, kao i „Sprovod splitskog načelnika Vicka Mihaljevića“ (1911) je od velike kulturne i etnografske vrijednosti. Neki od poznatijih radova uključuju i kratke filmove „Sokolski slet u Splitu“ (1910.), „Svečanosti proglašenja Crne Gore kraljevinom“ (1910), „Svesokolski slet u Zagrebu“ koji nije sačuvan. Njegovi su se filmovi također prikazivali u kinu, a danas mu se radovi čuvaju u Hrvatskoj kinoteci (HDA), a njegov projektor u Muzeju grada Splita.

Karaman je svoje kino, koje je kasnije i dobilo ime po njemu (kino Karaman), vodio sve do smrti 1921. u 57. godini života, nakon čega su posao preuzeli njegovi nasljednici.

Osim kina, Karaman je imao i papirnicu na Pjaci (Narodni trg). Bio je poznat kao i kazališni impresario, sudjelovao je u organizacijama gostovanja opernih grupa iz Italije, bio jedan od osnivača gradske glazbe, organizator gradske lutrije i jedan od pokretača dnevnika Novo doba 1918.

Malo toga zapravo znamo o čovjeku kojem toliko dugujemo. Ono što znamo zasigurno jest činjenica da je kino Karaman jedno od najstarijih kina u Europi čija vrijednost predstavlja kulturalno bogatstvo za grad Split. Splićani tu vrijednost prepoznaju se već generacijama, a kino i dalje nastavlja sa svojim radom i to već 115 godina.  Zbog svega navedenog, nije začuđujuće da mnogi našeg Josipa B. Karamana nazivaju – naš Lumiere!